Tekenbeet veroorzaakt de ziekte van Lyme

Iedere wandelaar in de bossen kent het gevaar van een tekenbeet. Deze veroorzaker van de ziekte van Lyme moet daarom snel van het lichaam verwijderd worden. Niet iedere teek draagt de borrelia-bacterie met zich mee. Maar voorkom de ziekte van Lyme door snel te handelen en door je huid regelmatig te controleren.

 

Infectieziekte veroorzaakt door een bacterie

De beet van een teek valt niet altijd op. Zodra de teek zich heeft volgezogen met bloed laat hij los en zie je alleen nog maar kleine puntjes in de huid. Daarom is het belangrijk dat je de eerste symptomen van de ziekte van Lyme direct opmerkt. Het begint met een lokale huidafwijking. De roodheid zal zich binnen enkele weken verspreiden waardoor de plek steeds groter wordt en er zich een ronde of ovale plek vormt. Hierna zal de infectie zich verspreiden via de bloedbaan over het verdere lichaam waardoor je allerlei infecties kunt krijgen, de zogenaamde uitgezaaide infecties. In de praktijk is bekend dat de ziekte zich vooral in het centrale zenuwstelsel zal openbaren. Duurt de infectie langer dan een jaar, dan spreekt men over chronische Lyme-borreliose. De symptomen zijn dan onverklaarbare pijnen, grote vermoeidheid en psychische klachten.

 

Behandeling van de ziekte van Lyme

Zodra de ziekte is vastgesteld wordt er direct begonnen met antibiotica. Deze behandeling duurt meestal 30 dagen. Tegen die tijd moeten alle bacteriën zijn gedood. Aangezien de Lyme bacterie behoorlijk hardnekkig kan zijn is een herhaling van deze behandeling soms noodzakelijk.

 

Rovince