Weekend trip! De drie bijzonderste kleine steden van Nederland

Niet alleen in de grote steden kun je een heerlijk weekend doorbrengen. Nederland kent meerdere kleine steden die het bezoeken meer dan waard zijn. Ontdek hoe mooi historisch Nederland is buiten de gebaande paden.

 

Thorn

Het witte Limburgse stadje Thorn heeft een bijzondere geschiedenis. Deze kleine plaats ontwikkelde zich in verleden tot vorstendom met een eigen munt. De Fransen maakte hier in 1794 een einde aan. Het stadsgezicht met zijn door maaskeien geplaveide straatjes en statige witte panden is beschermd. Bezoek het gemeentemuseum en de abdijkerk die overal bovenuit steekt. Geniet van de natuur en maak een rondvaart door het Maasplassengebied. Een terras in de zon vind je bij Brasserie Soof. Het eten doet kwalitatief niet onder voor een toprestaurant. Met deze reden is reserveren voor het diner gewenst. Logeer in de gastvrije B&B: Bèd & Bótram Bie Ós.

 

Gorinchem

Het mooie Gorinchemin Zuid-Holland wordt uitgesproken als Gorkum. Gorinchem is de grootste authentieke vesting van Nederland. De stad is per voet het beste te verkennen en leent zich uitstekend voor een historische wandeling langs de vestingwallen. Boek een lokale gids en leer meer over de rol van Gorinchem in de Tachtigjarige oorlog. Beklim de grote toren en geniet van het uitzicht over de stad. Houd je meer van winkelen? Sla dan de kleine steegjes vol curiosa en hippe winkeltjes niet over. Pak een terrasje op de grote markt vol gezelligheid en fijne eettentjes. Voor een centraal verblijf van alle gemakken voorzien reserveer je dit gezellige hotel in Gorinchem. Ben je in de avond te moe om de deur uit te gaan dan kun in dit Gorinchemse hotel ook heerlijk dineren.

 

Hattem

Het pittoreske Gelderse Hattem is de stad van Anton Pieck. Deze kunstenaar maakte de ontwerpen voor het sprookjesbos van de Efteling. In Hattem is een museum over hem te vinden. Het stadje is al eeuwen een inspiratie voor kunstschilders. Cultuur snuiven kun je hier volop in één van de kleine musea. Met kinderen mag het bakkerijmuseum niet worden overgeslagen. Hier kun je nog zelf brood of koek bakken. Verken de bosrijke omgeving van Hattem op de fiets. Het stadje ligt aan de Veluwe. In ‘t Vossenhol kun je verblijven in een zelfstandig vakantiehuisje. Dineer in de overblijfselen van de middeleeuwse voorburcht St. Lucia waar Restaurant ‘t Spookhuys is gevestigd. Hier kun je uitstekend eten en genieten van oude legendes.