Houten schommels of houten zandbakken zie je vaak terug in de Nederlandse achtertuin. Een zandbak draagt een belangrijk deel mee aan de ontwikkeling van het kind. Ze leren namelijk ruimte inzicht, het maken van vormen en kunnen hun fantasie kwijt.

 

De afmetingen van een zandbak kunnen verschillend zijn, dat is maar net hoeveel ruimte je in de achtertuin hebt. De diepte wordt geadviseerd om niet dieper te maken dan 50 cm, dit in verband gevaar voor instorting. Bij een diepere zandbak kunnen de kinderen namelijk tunnels maken, die in kunnen storten met eventueel verstikking als gevolg.

 

Ook is het belangrijk om een de zandbak af te kunnen sluiten met een deksel of een net. Zo kunnen dieren niet hun ontlasting doen in de zandbak. Kinderen die in zand spelen waar ook uitwerpselen liggen kunnen namelijk ziektes oplopen.

 

Het is ook belangrijk om een goede zandsoort in de zandbak te hebben. Deze moet namelijk niet te fijn zijn maar ook weer niet te kleiachtig. Er bestaat hier speciaal zandbakzand voor, hiermee kan perfect zandkastelen, kuilen en andere vormen mee worden gemaakt. Het zand moet ook niet geel afgeven, is dit wel het geval dan zal er te veel ijzer in het zand.

 

Zorg ook voor een goede drainage van de zandbak, je wil namelijk niet dat er erg lang water in de zandbak blijft staan.

 

houten-zandbak-2