De meeste mensen die op reis gaan naar verre landen zijn zich heel goed bewust van de risico’s die ze lopen. Zo wordt er vaak goede beschermende kleding gekocht tegen muggen en wordt er veel DEET gesmeerd op de plekken waar de muggen je nog kunnen steken. Iedereen weer namelijk dat muggen uit verre landen nare ziekten en virussen over kunnen brengen. Vaak wordt er een hele kleine vijand vergeten, die ook een flinke schade aan kan richten: De teek.
Wanneer is een tekenbeet gevaarlijk?
Een teek is in principe pas gevaarlijk als deze een ziekte bij zich draagt. Vaak zitten teken in hun levenscyclus op meerdere wilde dieren die is bosgebied leven. Denk aan herten, ratten en koeien. Hier bijten ze zich in de huid en zuigen zichzelf vol met bloed om te kunnen overleven. Als het dier een ziekte of virus bij zich draagt dan draagt de teek dit ook bij zich. Het wordt gevaarlijk als de teek zich daarna in een mens bijt en dit dierlijke bloed met virussen en ziekten in ons bloed terecht komt. De meest bekende ziekte die een teek overbrengt is de ziekte van Lyme.
In welke landen moet ik oppassen
Een teek wordt pas actief bij 7 graden. In Nederland worden de meeste mensen gebeten tussen maart en oktober. Door de oplopende temperaturen wordt het tekenseizoen echter steeds langer en worden er elk jaar ook meer mensen gebeten. Teken zitten verspreid over de hele wereld, je moet bij elke reis dus op je hoede zijn.
Hoe kan ik mij beschermen tegen teken?
Je kunt je het beste tegen teken beschermen door teekwerende kleding te dragen. In elk land zijn meerdere producenten van teekwerende kleding. Eén van de bekendste merken is Rovince. Dit bedrijf maakt al meer dan 20 jaar kleding die bescherming biedt tegen teken. Bij aanraking met de stof raakt de teek verlamd en valt die van de kleding af. Ook in America duikt de teek steeds vaker op en is de verkoop van tick repellent clothing de laatste jaren spectaculair gestegen.
Comments are disabled for this post.