Turquoise zee, witte zandstranden, palmbomen en blauwe lucht – Curaçao is puur Caribisch! Bovendien is er op veel plaatsen een merkbare Nederlandse invloed. Dit stamt uit de lang voorbije koloniale periode en brengt enkele voordelen met zich mee voor vakantiegangers uit landen die tot de Europese Unie behoren.

Bovendien vinden reizigers naar Curaçao veel vertrouwde artikelen voor hun dagelijkse behoeften van thuis – en bovendien een goede Europese standaard in de meeste hotels. De officiële taal is Nederlands, maar Engels en Spaans zijn ook heel goed. Het eiland telt 145.000 inwoners van 50 verschillende nationaliteiten. In de loop van de tijd heeft zich een gevarieerde en kleurrijke cultuur ontwikkeld die uniek is in de wereld.

De kers op de taart is dat het bijna 450 vierkante kilometer grote Antilliaanse eiland door zijn nabijheid tot het Venezolaanse vasteland ver buiten het orkaangebied ligt. Dit maakt het eiland – net als de zustereilanden Aruba en Bonaire – het hele jaar door een bestemming die de moeite waard is. Overigens worden de drie eilanden – hoewel ze niet bij elkaar horen – vaak ABC eilanden genoemd.

Hieronder stellen we je de spannendste tochten, de mooiste attracties en de mooiste bezienswaardigheden op Curaçao voor.

  1. 1. Hoofdstad Willemstad

Met zijn kleurrijke huizen en geplaveide pleinen doet Willemstadt denken aan de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. Op veel plaatsen komt de invloed van de vroegere koloniale macht openlijk aan het licht. Ten westen van de havenstad ligt de wijk Otrobanda, ten oosten de wijk Punta. Beide delen van de stad worden gescheiden door de St. Anna Baai, maar zijn met elkaar verbonden door een brug.

Het oostelijke deel wordt gekenmerkt door smalle maar rechte straten, terwijl Otrabanda op een labyrint van kronkelige straatjes lijkt. Op veel plaatsen, aan beide kanten van de baai, kom je liefdevol gerestaureerde villa’s uit de koloniale tijd tegen en andere bezienswaardigheden. Het is ook een geweldige ervaring om gewoon over de drukke promenade langs de zeekust te slenteren.

  1. 2. Koningin Emma Brug

De eerder genoemde Koningin Emmabrug is een van de populairste en meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Curaçao, naast de fantastische prentenboekstranden. Ze werd in 1888 gebouwd door de architect Leonard Burlington Smith. De constructie, in de volksmond de “drijvende oude dame” genoemd, wordt ondersteund door 16 pontonboten. Bijzonder bezienswaardig is de brug na zonsondergang!

Hij wordt samen met de omringende huizen schitterend verlicht. Dan schittert de hele omgeving in alle kleuren van de regenboog en biedt een onvergelijkbaar schouwspel. Vanaf een andere brug in Willemstad, de Koningin Julianabrug, heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over grote delen van de stad. Met een hoogte van 56 meter wordt ze beschouwd als een van de hoogste bruggen ter wereld.

 

  1. 3. Forten uit de koloniale tijd

Er zijn veel plaatsen op het eiland waar vakantiegangers bewijzen van de koloniale tijd kunnen vinden. De meest opvallende zijn, naast enkele schitterende villa’s, zeker de oude forten. Acht van deze verdedigingswerken, die in de 17de eeuw gebouwd werden, zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven. Het best bewaarde is Fort Amsterdam, dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en in 1635 in het havengebied van Punda werd gebouwd.

Tegenwoordig is het de residentie van de gouverneur en de plaats van regerings- en administratiekantoren. Fort Nassau, gebouwd in 1797, regelde jarenlang het openen en sluiten van de Koningin Emmabrug en is in zijn oorspronkelijke staat gebleven. Het is daarom een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Curaçao en herbergt tegenwoordig o.a. een restaurant.

Tip: Autoverhuur Curacao | Auto Huren Curaçao | Autohuur Ieder Budget

  1. 4. Tocht door de Grotten van Hato

Een tocht naar de Grotten van Hato op Curaçao mag je niet missen. De grotten die enkele miljoenen jaren geleden onder het zeeoppervlak gevormd werden, strekken zich uit over bijna 5.000 vierkante meter. Behalve geweldige kalksteenformaties vind je er watervallen en vleermuizen.

Ook een beroemd madonnabeeld verblijft hier. Rondleidingen door het grottenstelsel duren meestal 45 tot 60 minuten en worden in het Nederlands of Engels aangeboden. Aan het eind van elke rondleiding wordt elk licht in de grot voor korte tijd gedoofd – een spannende en geweldige ervaring!

  1. 5. Puur natuur in het Cristoffel Park

Voor wie moe is van het luieren op het strand, is het Cristoffel Nationaal Park een ideale bestemming. Het gebied in het noordwesten van het eiland omringt de hoogste berg van het eiland, de 375 meter hoge Christoffelberg. Dit maakt de streek tot een uitstekende plaats om te wandelen.

Het park biedt ook prachtige uitzichten over de eilandwereld. Bovendien zijn er 150 vogelsoorten en meer dan 500 verschillende planten te bewonderen. Zo’n kleurrijke pracht zal nooit vergeten worden! Bijzonder bezienswaardig zijn de flamingo’s, die buiten de gebaande paden leven en zich regelmatig aan toeristen laten zien.


Uitgelicht: Auto Huren op Curacao – De goedkoopste, vanaf €20,- per dag

  1. 6. Droomstrand Seaquarium Beach

Het beroemdste – en voor velen het mooiste – strand van Curaçao is het Seaquarium Beach. Tussen de palmbomen die zachtjes wuiven in de wind, kunnen badgasten heerlijk ontspannen en genieten van het leven. Gezinnen met kinderen en jongeren komen graag naar Seaquarium Beach omdat de infrastructuur er erg goed is. Er zijn talrijke watersporten, zoals jetskiën, duiken, waterskiën en dergelijke. Bovendien omzomen strandbars, winkels en restaurants het droomstrand.

Er is hier altijd wat te beleven en je kunt zonder problemen de hele dag op Seaquarium Beach doorbrengen. Bovendien zijn er regelmatig filmavonden en concerten op het strand, zodat er zelfs na zonsondergang nog een lange weg te gaan is. Met een smakelijke “Blue Curaçao” of een andere cocktail erbij is er nauwelijks een andere plaats die zo’n echt Caribisch gevoel biedt als hier.

  1. 7. Paradijselijk mooi: Playa Lagun

Het kleine Playa Lagun is een echte insider tip onder de baaien op Curaçao en is ook een van de populairste bezienswaardigheden van het eiland. Hier kan het gebeuren dat leguanen en kippen langs de zee kuieren. In het kristalheldere water spartelen ontelbare kleurrijke vissoorten.

Behalve zonnebaden en zwemmen is ook een snorkeltocht de moeite waard. Omdat er in de zee voor de kust enkele rotsachtige gedeelten zijn, is er onder water altijd wel iets te zien. Na de duik kun je uitrusten op het witte zandstrand. Het bezoek aan Playa Lagun is helemaal gratis.