De Ardennen beginnen in Frankrijk en lopen door drie provincies van België; Namen, Luxemburg en Luik. Omdat de streek zich kilometers lang uitstrekt, zijn er veel verschillende delen om te verkennen.

Er is zoveel te zien en te doen, het is volkomen natuurlijk dat je je een beetje geïntimideerd voelt als je de omvang van het gebied ziet. Gelukkig heb ik deze handige gids gemaakt, zodat je dit prachtige landschap kunt ervaren zonder een van de must-see bezienswaardigheden te missen!

Namen

Namen is de beroemdste streek van de Ardennen, bekend om zijn schoonheid en 19de-eeuwse Citadel. Er is een enorme reeks beschermde sites te zien, met als bekendste de Citadel van Namen. Deze enorme vesting neemt een hele heuveltop in beslag, wat je een fantastisch uitzicht oplevert als je er op verkenning gaat. Het grootste deel van het gebied is toegankelijk via voetpaden, en is een must-do voor iedereen die het bezoekt.

Dinant

Oorspronkelijk door de Romeinen genoemd naar Diana, de godin van de jacht, heeft deze stad veel verhalen te vertellen. In de middeleeuwen was het zeer welvarend door de bloeiende metaalindustrie – dit leidde tot verschillende gevechten tussen rijke graven om de stad in handen te krijgen. Zijn ervaring met oorlog hield daar niet op; er werd veel schade aangericht tijdens de twee wereldoorlogen. Gelukkig heeft de sterattractie van de stad, de Citadel van Dinant, het overleefd, en is een bezoek zeker de moeite waard!

Als je naar Dinant gaat, maak dan zeker ook een tochtje over de rivieren Meuse en Lesse – je kunt kiezen uit een rustige tocht in een rondvaartboot, of kiezen voor een kano of kajak als je je bijzonder avontuurlijk voelt.

Tip: Wandelvakantie Ardennen vanaf camping in Barvaux (Durbuy)

 

Grotten van Han

Dit is nu een must-do. Grottes de Han is een van de mooiste grotten die je kunt bezoeken. Je kunt er een rondleiding volgen, waarbij je het natuurverschijnsel ontdekt dat deze ondergrondse wereld heeft doen ontstaan. Je rondleiding begint met een eeuwenoude tram, die je naar de ingang van het labyrint van grotten brengt. Ga naar binnen om de betoverende Hal van de Koepel en de Hal van de Draperieën te bekijken, en andere unieke kenmerken.

Er is veel wild te zien als je door het park loopt

Dat is nog niet alles! Rondom de grotten ligt 250 hectare schitterend wildpark, waar beren, lynxen, wolven, edelherten, bizons en meer voorkomen! Je kunt door het park wandelen, of een ritje maken met de Safari trein. Wat je ook kiest, je bent niet alleen verzekerd van uitzicht op de natuurlijke omgeving, maar ook van een glimp van deze prachtige dieren.

La Roche-en-Ardenne

Ook al is dit maar een klein stadje, toch is het een van de populairste bestemmingen in de Ardennen. Iedereen met een vurigheid voor het buitenleven zal het hier zeker naar zijn zin hebben. Wandelen, mountainbiken en kajakken zijn allemaal populaire manieren om je omgeving te verkennen. Stop na die training voor een lunch van de beroemde gerookte hammen uit de streek, voor je een uitstapje maakt om de geallieerde tanks uit de Tweede Wereldoorlog te bekijken. Ze staan opgesteld ter herdenking van de bevrijding van de stad, nadat ze tijdens de oorlog vernietigd waren.


Uitgelicht: mountainbiken Ardennen

 

Een van de mooie dingen van de Ardennen om te bezoeken is dat je, zelfs als je van plaats naar plaats rijdt, nooit een tekort hebt aan adembenemende uitzichten. Er is geen moment dat ik niet met open mond in ontzag sta te kijken naar het omringende landschap.

Ik weet zeker dat als je de weg op gaat, je hetzelfde gevoel zult hebben als je door dit natuurwonderland rijdt.