Een wereldstekker is al tijden een handige en vooral praktische accessoire. Maar is deze zelfde wereldstekker vandaag de dag niet belangrijker dan ooit? Wereldstekkers hadden we nog niet zo lang geleden alleen nodig voor het in andere landen kunnen gebruiken van bijvoorbeeld een föhn of scheerapparaat. En tsja, had je deze vakantieaccessoire dan niet bij je dan was er geen man (of vrouw) over boord. De oplossing was simpel. Je kocht ergens de meest goedkope föhn die je kon vinden, maakte gebruik van de föhn in de hotels of – de meest makkelijke oplossing van allemaal -je gebruikte ‘m helemaal niet.

 

wereldstekker

 

Maar nu we allemaal 24/7 ons mobieltje willen kunnen gebruiken zal deze toch ook regelmatig moeten worden opgeladen. De stekker van jouw oplader van mobiel of tablet past lang niet altijd in een buitenlands stopcontact. Een powerbank biedt slechts een tijdelijke oplossing, want ook deze zal een keertje opgeladen moeten worden, waarbij je dus tegen het zelfde probleem aanloopt. Wereldstekkers zijn tegenwoordig dan ook één van de belangrijkste items die je mee moet nemen als je op reis gaat. Immers: geen mobiele telefoon tot je beschikking … geen “leven” meer.

 

Amerika en Engeland als voorbeeld

Amerika is bij nogal wat Nederlanders een favoriete vakantiebestemming. En laat Amerika nu net een land zijn dat andere stopcontacten heeft dan die bij ons. Nu kun je ervoor kiezen om een zogenoemde Amerikaanse stekker te kopen als je hier naar toe gaat. Op zich een prima keus, maar realiseer je hierbij wel dat een Amerikaanse stekker ook vrijwel alleen te gebruiken is in Amerika. Ben je echter iemand die regelmatig op vakantie gaat naar verre oorden, dan kun je beter kiezen voor een wereldstekker die meerdere opties te bieden heeft dan enkel en alleen het Amerikaanse stopcontact.

 

Ditzelfde geldt als je op vakantie gaat naar Engeland. Een stuk dichter bij huis dan Amerika, maar dit laat wel zien dat je ook voor landen die relatief “om de hoek liggen” wereldstekkers nodig hebt om jouw apparaten daar ook te kunnen gebruiken. De zogenoemde Engelse stekker is dan ook wederom een prima oplossing voor vakantie in het Verenigd Koninkrijk, maar is niet wereldwijd te gebruiken. De Engelse stekker is overigens niet alleen in Engeland te gebruiken, maar ook in landen als Malta, Ierland en Singapore. Een beetje wereldreiziger doet er echter goed aan om te kiezen voor de min of meer universele wereldstekker. Deze wereldstekkers bieden verschillende “buitenlandse stopcontacten”, waardoor je met één of hooguit twee van deze wereldstekkers uit de voeten zou moeten kunnen.

 

Een reisstekker is geen omvormer!

Een reisstekker, zoals een wereldstekker ook wel wordt genoemd, is echt bedoeld om te zorgen dat je het buitenlandse stopcontact geschikt kunt maken voor jouw apparaten. Dit is dus absoluut niet hetzelfde als de netspanning in het buitenland geschikt maken voor jouw apparaten. Te veel mensen zijn nog in de veronderstelling dat de netspanning in andere landen gelijk is aan die bij ons. Was het maar zo. Helaas is dit dus niet het geval en dit betekent dat je jouw apparaat behoorlijk kunt beschadigen door de stekker zonder meer in het buitenlandse stopcontact te steken. Sterker nog: beschadigen is één, maar onherstelbaar beschadigen kan ook gebeuren wanneer je per ongeluk de foute schakeling maakt. Schenk hier dus echt even aandacht aan. Om jouw apparaten veilig te kunnen gebruiken moet je, naast wereldstekkers, een zogenoemde “omvormer” gebruiken. Een omvormer past de netspanning aan de spanning aan die jouw apparaat aan kan. Bijvoorbeeld van 110 Volt naar 230 Volt of eentje die precies andersom werkt, dus van 230 Volt naar 110 Volt.

 

 

Kies als je op reis gaat voor zekerheid. Koop, en dat doe je natuurlijk het beste snel en gemakkelijk online, zowel een wereldstekker als een omvormer. Op deze manier kun je jouw apparaten altijd veilig gebruiken en opladen. Een geruststellende gedachte als je ver van huis bent.