Groningen, de stad waar meer studenten wonen dan de zogenoemde stadjers. De stad die geen sluitingstijden hanteert wat betreft de kroegen. De stad waar iedereen met elkaar in harmonie leeft. Zodra je de stad Groningen binnen rijdt, wordt je belagen door fietsers. Ze komen van links, rechts, voor en achter. Uitkijken zit er niet echt bij, ik kan het weten, ik was ooit één van die studenten. We hebben het idee dat de stad van ons is, dus waarom zouden we aan de kant gaan voor auto’s. Oké, dit is misschien lichtelijk overdreven, maar je begrijpt wat ik bedoel. Een weekendje of dagje Groningen is zeker de moeite waard. Wil je echt ondergedompeld worden in het studentenleven? Dan is het zeker aan te raden om een keer op doordeweekse avonden te komen. In het weekend trekken veel studenten zich namelijk terug in hun kamertje of gaan ze naar thuis-thuis om alles door mams te laten wassen. In het weekend vult de stad zich voornamelijk met stadjers: de mensen die geboren en getogen zijn in Groningen. Kom je naar deze prachtige stad? Dan doe je er verstandig aan om je auto veilig te parkeren in Groningen. Dronken studenten op hun fiets in combinatie met auto’s gaat niet altijd heel goed.

 

Het studentenleven

Loop je op woensdagavond door de stad, dan komt het studentengebral je om de oren vliegen. Ej pik waar was je gister? Nog een lekker hertje geregeld? Termen die behoren tot het studenten jargon. Woensdagavond is club avond en dat betekent dat alle studentenverenigingen vol lopen. Allen voor leden wel te verstaan. Vindicat en Albertus staan aan de troon en zijn de twee grootste studentenverenigingen. Een echte mannelijke Vindi is te herkennen aan het gel dat nog net niet uit zijn matje druipt. Ze blazen van de toren en hoor je ergens: “Dat betaalt mijn vader wel.”, dan weet je zeker dat je met een Vindi te maken hebt. Ze zijn iets netter dan de gemiddelde Albertiaan en tevens ook iets extremer. We hebben namelijk wel te maken met een corps. De mannelijke Albertiaan is ietwat sportiever. Ook lang haar, maar vaak onder een pet te vinden. In de supermarkt kom je deze mannen vaak tegen in trainingsbroek en op sneakers. De dames zijn redelijk te vergelijken. Al had ik altijd het idee dat de meiden bij Vindicat iets voller en arroganter zijn dan de vrouwen bij Albertus, maar dat kan ook aan mijn lichtelijke voorkeur liggen. Een rommelige knot, het haar in een knipje zijn de enige twee hairdo’s die deze meiden kennen. Begrijp me niet verkeerd, het zijn over het algemeen schatten van mensen, maar ze hebben wel hun eigen stijltje. In Groningen kun je je hart ophalen aan de vele kroegen. Tijdens happy hour drinken voor één euro en meezingen met alle Nederlands krakers. Geen student die raar zal kijken dat jij ineens in de kroeg staat. Ondanks dat het net een groot dorp is, is iedereen er welkom. De studenten zijn sociaal, vrolijk en staan altijd open voor nieuwe contacten. Je hoeft dan ook niet bang te zijn dat je niet wordt aangesproken in de kroeg! Maandag, dinsdag, woensdag of donderdag, elke dag staat het vol met studenten en er is dus altijd wat te beleven. Tegen het ochtendlicht strompelt iedereen naar buiten en probeert thuis te komen. Je snapt misschien dat het daarom niet heel handig is als jouw auto in het centrum van Groningen staat geparkeerd.

 

Cultuur snuiven

Groningen staat misschien bekend om de studenten, maar ook cultuurliefhebbers kunnen hun hart er ophalen. De prachtige Martinitoren staat als een waar pronkstuk midden in het centrum, op de grote markt. Ook het Noorderplatsoen is een echt pareltje en zeker een bezoekje waard. Het park ligt middenin het centrum en is dé uitvalbasis voor iedereen die van mooi weer wil genieten. Zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, trekt iedereen er massaal op uit. Met een dekentje onder de arm, eten en bier of wijn en het is heerlijk vertoeven daar. Het Groninger museum is een topattractie en trekt jaarlijks meer dan 200.000 bezoekers. In Groningen is genoeg te beleven. Van kerkjes, het stripmuseum tot en met het stadion en de Prinsentuin.