We zijn in ons leven tegenwoordig al bijna afhankelijk van computers. Degenen die vol blijven houden dat dit absoluut niet het geval is, moeten toch eens nagaan hoe vaak ze het apparaat gebruiken. Zowel ons zakelijke als ons privé leven staat voor een deel opgeslagen op de computer en daarom is het belangrijk dat je hier regelmatig een backup van maakt. Een ideale apparaat om dit te verzorgen is de externe harde schijf. Misschien ben je van mening dat dit niet meer van deze tijd is. We slaan toch immers al onze bestanden en data op in the cloud? Hoe praktisch in the cloud werken ook is, werken met een harde schijf heeft een aantal voordelen waar “de virtuele wolk” niet aan kan tippen.

 

externehardeschijf

 

Betrouwbaarheid externe harde schijf

Laten we bijvoorbeeld eens kijken naar de betrouwbaarheid van beide opties die je hebt voor het veilig stellen van jouw belangrijke bestanden en data. Wanneer je deze online opslaat, dan zal je goed moeten weten bij welke partij je dit onderbrengt. Dropbox is een veel gebruikte online tool en is voor een hoop mensen de ideale “cloud storage”. Maar deze onderneming heeft wel te kampen gehad met een behoorlijk veiligheidsrisico. Je bent dus qua beveiliging van jouw bestanden geheel afhankelijk van een derde partij. Een partij die zegt deze veiligheid te kunnen bieden, maar helaas wijst de praktijk toch vaak anders uit.
Met een externe hardeschijf speelt dit issue niet. Je hebt zelf de regie in handen en wanneer de bestanden op de externe harde schijf staan, is er niemand die erbij kan. Helemaal niet als je deze computeraccessoire goed opbergt. Daarnaast hoef je je ook geen zorgen te maken dat bepaalde data spontaan gewist worden van een externe harde schijf. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het branden van data op een cd-rom of dvd.

 

Sneller dan ooit

De moderne externe harde schijf is qua snelheid eigenlijk niet meer te vergelijken met die van enkele jaren terug. De nieuwste modellen bestaan niet meer uit bewegende onderdelen en dit is de snelheid van zowel lezen als schrijven duidelijk ten goede gekomen. Het type zonder bewegende delen wordt een SSD externe harde schijf genoemd. SSD staat in dit geval voor Solid State Drive. Ook de USB aansluiting van een externe harde schijf is bepalend voor de snelheid van het apparaat. De meest moderne varianten zijn voorzien van een zogenoemde USB 3.0 aansluiting. Om de (extra) snelheid die deze USB aansluiting levert optimaal te benutten dient jouw laptop wel zelf ook over een USB 3.0 poort te beschikken. Overigens is het zo dat je de SSD schijf ook prima kunt gebruiken als jouw laptop geen USB 3.0 poort heeft maar een oudere versie USB.

 

Welke opslagcapaciteit heb je nodig?

Uiteraard is dit een vraag waar alleen jijzelf het antwoord op kunt geven. Immers, jij weet waar je de externe harde schijf voor wil gaan gebruiken en jij bent degene die de grootte van jouw bestanden kent. Mocht je dit toch niet helemaal zeker weten, dan is het goed om te weten dat muziekbestanden in gecomprimeerde vorm gemiddeld rond de 4 a 5 MB groot zijn. Een speelfilm daarentegen heeft al snel zo’n 8 à 9 GB nodig. Aan jou dus om er even een rekensom op los te laten, waarbij we je graag nog even onder de aandacht brengen dat 1000 GB gelijk staat aan 1TB.
Als je ervoor kiest om een externe harde schijf te gebruiken voor het maken van een backup van jouw computer, dan is het rekensommetje snel gemaakt. Ga in deze gevallen voor een externe harde schijf die twee maal zoveel opslag biedt als de interne harde schijf van jouw computer.

 

Externe harde schijf kopen

Een externe hardeschijf kopen via internet is een verstandige keuze. Online heb je simpelweg meer keuze en hierdoor vindt je altijd die externe hardeschijf die het beste past bij hetgeen waarvoor jij ‘m wil gebruiken. Ook prijstechnisch is het interessant om bijvoorbeeld online een externe hardeschijf 1TB aan te schaffen. De externe harde schijf 1TB behoort tot de meest verkochte variant als we kijken naar opslagcapaciteit. De meeste mensen hebben hier ruim voldoende aan en de prijs/kwaliteitverhouding van deze modellen is dik in orde. Of dit ook voor jou geldt? Eerst even rekenen!